Ο καφές δεν καβουρδίζεται πάντα το ίδιο. Καβουρδίζεται με διαφορετικούς τρόπους και αυτό καθορίζει το τελικό άρωμα και τη γεύση του. Μεταξύ των ειδικών έχει επικρατήσει η έκφραση «cinnamon roast» όταν αναφέρονται στο ελαφρύ καβούρδισμα ή «American roast» όταν αναφέρονται στο μέτριο καβούρδισμα. Όταν έχουμε δυνατό - σκούρο καβούρδισμα αναφέρονται σε αυτό αποκαλώντας το «espresso» ή αλλιώς «Italian roast». Παράδειγμα, για την προετοιμασία ενός καλού espresso δεν χρειάζεται μόνο καλής ποιότητας καφές αλλά και να έχει καβουρδιστεί περισσότερο του μετρίου.